tirsdag 13. september 2011

Sellout?

Noen av dere vet at aperanglemønsteret var gratis i lang tid her på bloggen min, og etter jeg rundet 5000 sidevisninger på den ENE siden valgte jeg å fjerne det, fordi folk begynte å selge rangler laget fra det mønsteret. Jeg var ordentlig lei meg på den tiden, og det kan du lese mer om her hvis du orker, og her også forsåvidt. Selv om innlegget var skrevet i affekt og av en trist og oppgitt meg, så mener jeg det fortsatt. Det er ikke ok å stjele, og det er ikke meningen at man skal selge noe som ikke er ment for salg.
Men samtidig roer ting seg litt når man får det på avstand. For en stund siden gjorde jeg aperanglemønsteret tilgjengelig på ravelry og etsy. Den litt merkelige ideen min var at det skulle være litt vanskelig tilgjengelig slik at de som virkelig orket å finne frem til mønsteret var snille mennesker som ville respektere både meg og åndsverksloven. Jeg vet ikke om det er noe logikk i den tankerekken, men jeg vet ihvertfall at det er veldig tungvint. Så nå tenker jeg at det er på tide å legge aperanglemønsteret i eplabutikken sammen med alle de andre mønsterne, til glede for alle som har lyst til å gi bort aperangler i gaver og glede seg selv og andre. Så er vel runddansen over, og jeg krysser fingrene for at dere som velger å kjøpe mønsteret skjønner at mønsteret er mitt, og deres til låns - selv om dere må betale 30 kroner. Det virker litt rart kanskje, men sånn er åndsverksloven gitt. Som jeg skrev i innleggene jeg linket til over, det handler ikke om penger, men det handler om at aperanglen er så tett knyttet til meg, og jeg ønsker å ha kontroll over det som selges som kan knyttes til meg. Igjen, håper dere forstår og forholder dere til det jeg sier, men jeg er alltids åpen for debatt:)

(Det er fortsatt enklere for både dere og meg å handle gjennom Ravelry, dere får da mønsteret i det sekundet dere betaler med paypal, mot epla hvor dere først får mailen med mønsteret når jeg får sendt det til dere )

9 kommentarer:

 1. Så enig, så enig!
  Men jeg tror at man bare må innse at alt som publiseres på blogg/nettsider (bilder eller mønster) KAN bli misbrukt. Jeg blir veldig glad når folk sender e-post og spør om de kan bruke mønstrene mine for salg, da har jeg en mulighet til å si hva jeg mener. Jeg hadde blitt veldig trist hvis jeg oppdaget andre som solgte noe laget fra mine mønster. Tenke seg å plutselig oppdage at noen har åpnet en epla-butikk med slike ting? Eller at man har jobbet lenge med å lage ting til ei messe, kommer dit, også er det en bod der som selger det samme som deg? Hjelpes! Nå skal det sies at jeg mange ganger har lurt på om andre har laget noe etter mine mønster, selv om det jo faktisk kan tenkes at de har kommet opp med samme idè selv... Men en ape-rangle er nok mer spesiell enn et par tøfler!
  Uansett, helt enig med deg, trist når mønster misbrukes!

  SvarSlett
 2. Hej.
  Jeg er ked af at læse, at du har haft så store problemer med tyveri. Og ja- det er, hvad det er! Jeg ved heldigvis, at det er dit. Og jeg håber, at dem som har stjålet det, har en rigtig grim smag i munden.
  Knus Katrine

  SvarSlett
 3. Å, det er så innmari mange dumme mennesker der ute som ikke tenker annet enn profitt. Og som iukke gir kred til de som hadde ideen eller hva det enn er. Men slikt skjer jo fort når man legger ut på nett dessverre. Og uten nett hadde man jo ikke hatt like mye inspirsjon. Vanskelig det der...
  Dessuten er jeg så enig med deg og Brigg, om at mye er blitt så likt og kjedelig her at man nesten ønsker slutte blogge. Men så finner man slike unike fine som deg (og noen flere til heldigvis) som gjør det gøy å delta.
  Fin uke til deg!

  SvarSlett
 4. heisann - har ikke så mange meninger om det du har skrevet - annet at opphavsmann har rett til å velge hva de ønsker med mønstrene sine selv!!!

  Fant link til kofferten du viste tidligere
  http://www.etsy.com/listing/41278138/o-n-s-a-l-e-rustic-vintage-suitcase

  Den andre var visst også etsy, men er utsolgt!

  Ellers er det MANGE fine her:
  http://www.atypicaltypea.com/2011/03/11/rethink-reuse-suitcases/

  Tone

  SvarSlett
 5. Heihei.jeg skjønner deg veldig godt..eg hadde ikke likt det..

  ha en flott dag

  klem fra Lill

  SvarSlett
 6. Skjønner deg veldig godt, har erfart noe av det samme. Men supert at du gjør oppskriften tilgjengelig for salg i alle fall! Syns det er en helt ok måte å unngå sleipe tyver på. HÅPER i alle fall det virker son innbruddsikring. (o:

  Ha en strålende dag!

  SvarSlett
 7. Jeg er glad du gir andre muligheten til å lage ved å selge mønstre - har selv hatt glede av det! Jentene mine er også glade for det! At enkelte ikke respekterer ditt ønske om ikke å produsere for salg - er fryktelig trist og lite kreativt.

  SvarSlett
 8. Helt enig! Du er jo desverre ikke den eneste som har blitt frastjålet ideer, mønster, bilder o.l. velkjent problem i bloggverden har jeg forstått. fryktelig trist,uetisk, ulovlig og veldig lite oppfinnsomt..

  SvarSlett
 9. Hei! Tror de fleste av oss har ei sperre for slikt. Har selv hekla siklesmekker som mer eller mindre er en blåkopi av ei smekke jeg kjøpte på Himmel og Havn på Ballsatad i Lofoten (nydelig plass og kafe om noen kjører forbi forresten...). Kunne ikke falle meg inn å selge de. Hilsen Elisabeth

  SvarSlett