tirsdag 18. januar 2011

Farvel til gratisversjonen av aperanglemønsteret

I dag rundet sidetelleren på aperanglemønsteret 5000 visninger, og jeg syns det er trist å skulle feire det med å lukke akkurat den siden. For neste side på listen har under 400 treff, og det er ingen tvil om at det er aperanglen som har gjort meg "kjent" der ute i bloggverdenen, og som har gjort bloggen min til en liten suksess på kort tid. Det er mulig jeg gjør et bloggmessig selvmord, men noe integritet må jeg ha.

Jeg hadde ALDRI trodd at ranglen min kom til å bli så populær, at så mange kom til å lage den, blogge om den, gi den bort i gaver til kjente og kjære, og jeg hadde håpet at alle skulle klare å holde seg til det. Men det er det ikke alle som har klart, og i det siste har det dukket opp flere tilfeller hvor folk selger ranglene "mine". Etterhvert som mønsteret sprer seg er det vanskelig for meg å skulle holde oversikt, og jeg har ikke lyst til å fly rundt som en hauk på internett etter tyver heller, så nå har jeg tatt den tunge beslutningen at det er slutt.
Jeg har bestemt at mine design og mine produkter kun skal lages til salg av meg, og det er også derfor vi har åndsverksloven. Ikke bare fordi jeg vil at jeg bare jeg skal tjene penger på mine ideer, men også fordi jeg vil bare at noe JEG kan gå god for skal produseres for salg. Selv om mange av dere er flinke til å hekle, er det ingen som klarer å lage en rangle som er lik som mine. Jeg sier ikke at mine er finere enn deres, men jeg sier at mine har det utseende jeg vil at et Kaptein Biff-produkt skal ha. Jeg vil ikke at noen andres arbeid skal assosieres med mitt navn eller mine produkter. Det blir litt som at nike vil at nikesko skal være nike, og ikke fake, for å komme med nok et søkt eksempel.

For meg har dette veldig lite med økonomi å gjøre, det har med følelser. Jeg er veldig knyttet til produktene mine, og skulle ønske at folk kunne respektere det. Man kan absolutt ikke bli rik av å selge heklede rangler, det har jeg sagt tusen ganger før. Man kan ihvertfall ikke bli rik på å selge heklemønstere, eller rangledeler. Det tar tid å produsere et mønster, å komme på ideen, lage utkast etter utkast, prøve og feile, skrive ned, ta bilder, legge ut i butikken, sende på mail. I tillegg forsvinner nesten TI kroner bort i gebyrer, og igjen har jeg da 20 kroner per mønster. Det sier seg vel selv at ranglemarkedet er ikke SÅ stort, jeg klarer ikke å selge tusenvis av mønstre.

Så det jeg tenker litt på er hvordan magefølelsen er når man selger noe man vet man ikke har lov til. Det må vel kanskje være noe sånt som at man tenker at jeg kan gjøre hva jeg vil fordi jeg har faktisk betalt for mønsteret. Men jeg håper nå jeg har fått frem hva jeg mener om det. Det er IKKE greit å gjøre det, det er tyveri! Jeg blir lei meg, og det blir sikkert de andre som lager mønstre for salg. Så kan man sikkert mene at det er mitt eget valg, men jeg har faktisk tatt det valget fordi etterspørselen har vært der, fordi dere har gitt uttrykk for å ha ønsket det, og fordi jeg syns det er kjempeviktig at barn får muligheten til å leke med hjemmelagde leker i ordentlige materialer. Men jeg må kanskje gå i tenkeboksen, på om jeg kan gjøre det, når jeg kjenner på hvor trist jeg blir når folk selger aperangler og later som de er venninne med meg og sånn. Er det verdt det? Eneste måten jeg kan forsvare meg er ved å ta bort mønstrene. Det er trist da, at noen få skal ødelegge for så mange. Jeg beklager så mye til de 99% av dere som er ærlige, og som setter pris på det jeg gjør. Men jeg kan ikke akkurat ha opptaksprøver og intervjurunder for å gi bort eller selge mønsterne mine heller. Dere syns kanskje jeg er hysterisk, men det er masse følelser inni bildet her! Og jeg skulle så gjerne ønske at vi alle kunne dele med hverandre og respektere hverandres ønsker og regler... At vi kan finne inspirasjon og skaperglede hos hverandre, men selv finne på noe eget og unikt. Jeg vet jeg har hatt mange innlegg hvor jeg maser om kopiering, inspirasjon og kommer med pekefingeren, men nå skal jeg prøve å gi meg. Jeg skal la huden min bli hardhudet, og tåle mer. Suge til meg all den gode feedbacken jeg får og være positiv! Håper dere kan respektere dette valget jeg har tatt. Hilsen Elise

(til dere som sitter hjemme med seks ører, tre "nebb" og andre halvferdige aper - ta kontakt så ordner vi det!)

26 kommentarer:

 1. Det er alltid noen som selger ulovlige ting, noen som kopierer og bare farer rundt uten samvittighet. Kjempedumt! Mitt lille råd til deg er å prøve å ikke bry deg så alt for hardt om disse, men fokusere på de 99% som hekler til barna i familien sin :-) Sug til deg rosen og steng ute snylterne. Du har vært veldig tydelig på at ranglene etter din oppskrift ikke er til videresalg, og de som bryter dette får bare gå og skamme seg. Jeg ville iallefall aldri kjøpt en kaptein biff-kopi!

  SvarSlett
 2. Jeg vet, duster finnes overalt i verden. Nå skal jeg som sagt fokusere på alle de greie, og drite i de slemme, prøve på det ihvertfall! Kudos til deg som holder deg på beina etter alle de fæle kommentarene på copycat innlegget ditt :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes ikke du er hysterist! Bare realistist! Jeg synes det er kjempetrist at noen, som vet godt hva de gjør, som har kjøpt oppskrift av deg videreselger det de har heklet til andre. Fy skam!! Takk for at du har delt de flotte oppskriftene dine. Det finnes bare en Kaptein Biff og det må folk der ute forstå! Basta! Synes det er trist at du skal få så mye ekstra bryderi og bli så trist av dette, men skjønner deg kjempegodt! Det er viktig å huske det som Ingrid sier. Tenk på alle godord og de som ikke selger videre! Tenker på deg! Klæm Siw

  SvarSlett
 4. Kjære deg Elise, du har da all rett til å være både sint og fornærmet. Og ja, der er mange følelser innvolvert. Til og med eg får dårlig samvitighet av å lese innlegget ditt og føler så absolutt med deg. Eg har gjort mine blemmer, tro meg... Men å ta mønster fra en blogg og selge produktene etter på når du har SÅ TYDELIG SPESIFISERT at det IKKE er akseptert/lov, opphavsrett m.m. Ja, eg synes MEGET DÅRLIG om det...
  Håper du kommer deg gjennom dette og klare å gå positivt videre... Du lager noe som har egenart og er spesielt og som det virkelig TÅPELIG å kopiere.... Hvem er egentlig så teit?

  Lykke til og håper at du kjenne all støtten som bare siver mot deg :
  Stoooor klem hk :)

  SvarSlett
 5. Fornuftig!

  Jeg så en aperangle på Epla her om dagen. Jeg vet ikke om den var et dårlig forsøk på å kopiere dine - men da jeg så den tenkte jeg "oj - når en ser den ser en virkelig hvor utrolig godt laget Kaptein Biffs rangle egentlig er!" :)

  Ellers håper jeg at det kommer noen av dine aperangler ut i Eplabutikken din igjen etterhvert!

  SvarSlett
 6. Så synd at du har negative opplevelser i forbindelse med de flotte produktene du lager. Du gjør helt rett i å stenge siden med gratis oppskrift dersom det føles som det beste for deg. Du er kjempeflink og ranglene du lager er kjempefine.

  Jeg har aldri kunnet hekle etter oppskrift, så det er ikke på grunn av de flotte rangleoppskriftene jeg følger bloggen din, det er rett og slett fordi jeg liker bloggen.

  Håper du finner en fin løsning på dette og at du fremdeles kan selge mønstre og produkter du lager, og kanskje tjene mer og mer etterhvert, hvem vet. :)

  Smil fra AbluMoo

  SvarSlett
 7. Skjønner deg godt! Samtidig synes jeg det er trist og leit at man skal oppleve slikt. Det mangler mye raushet blant folk som tror det er greit å overkjøre på denne måten. Uansett, det finnes bare en Kaptein Biff! Heia! Klem fra Veronica:)

  SvarSlett
 8. Det er sikkert ikke alle som har fått med seg hvor liten verden er blitt etter Internetts inntog og utvikling. Selvsagt er aperanglene deg, og selvsagt er det utrolig teit, sløkket, og uetisk av andre å bruke mønsteret ditt og hekle for salg. Det kan det ikke være tvil om.

  Ellers er det helt sikkert ikke noen som får aperanglene så tøffe som du. Høh, hvem vil kjøpe Kaptein Biff design av en hvem som helst?

  Lykke til, jeg tror alle oppegående folk skjønner valget ditt.

  SvarSlett
 9. Jeg forstår veldig godt at du trekker tilbake gratismønsteret ditt! Det kan du bare gjøre med god samvittighet. (jeg er egentlig litt overrasket over at du ikke har gjort det før...) Det er trist at folk ikke kan respektere at mønsteret og det ferdige resultatet ikke er for videresalg, når du har vært SÅ tydelig på det hele veien!
  Det finnes bare en Kaptein Biff, og en Elise - og jeg setter utrolig pris på begge:) Det har vært supert å bli "kjent" med deg her i bloggverdenen!
  Jeg heier på deg vettu:)

  Klem Sissel

  SvarSlett
 10. Fysøren så utrolig frekt! Skjønner godt at du har masse følelser og eieskap til mønstrene dine, og at du velger å stenge den! Du har jo bare vært grei som deler, og det er så utrolig frekt å utnytte det. Noen mennesker altså... Men kvaliteten på dine produkter er virkelig fantastisk - det kan jeg skrive under på! Kos deg masse med heklingen videre :)

  SvarSlett
 11. Ærgerligt at det skal være sådan. Men jeg har fuld forståelse for det! Kan sagtens sætte mig ind i, hvor mange følelser der er i det, og jeg synes egentlig at det er helt fair du værner om din opskrift.
  Kh Louise

  SvarSlett
 12. Jeg kan ikke annet enn å si meg enig i det de andre skriver her. Det er utrolig frekt å bruke et av dine mønster for videresalg! Da er man ikke mye kreativ selv altså!! Man bare utnytter at du er så utrolig kreativ for å fremstå som like flink, men alle som kjenner Kaptein Biff vil kjenne igjen ditt design, og jeg ville aldri finne på å kjøpe noe annet enn originalen fra din hånd! Stå på og tenk på det som er positivt, du er dyktig!! Rett og slett! Det er en grunn for at bloggen din har blitt superpopulær på så kort tid...inspirerende og hyggelig å følge:)

  Klem fra Marie

  SvarSlett
 13. Guriballa sier nå jeg! Hva folk får seg til å gjøre...!
  Takk og lov for at du har blitt såpass kjent blant Eplabrukere og blogglesere til at de fleste vet hva som er deg og ditt.
  Du får hvertfall full støtte av meg (og som du selv sier; garantert 99% av alle "fænsa" dine) for det valget her; at det ikke handler om økonomi tror jeg de fleste skjønner. Det ligger masse følelser bak det å produsere noe; om det er en sang, en bok eller en aperangle.
  Om folk ikke klarer å respektere de få "regler" du da legger til grunn; nei da må man dessverre droppe the good act!
  Stå på du; det er bare du som er Kaptein Biff (eller.. det er det jo egentlig fuglen din som er da, men..)!

  SvarSlett
 14. Det er ikke lov å stjele, det har vi alle lært! Skjønner deg godt!!!

  SvarSlett
 15. Forstår deg fullt ut. Mennesker er forskjellig nagla, antagelig skjønner ikke disse tyvene at de gjør noe uetisk. Her prøver du bare å være raus og så er det noen som utnytter det, trist.

  SvarSlett
 16. Jeg har fuld forståelse for din beslutning.
  Jeg ville gerne have hæklet en aperangle og har købt garn, men jeg er ikke begyndt endnu, for jeg kan kun hækle grannystripes indtil videre.
  Måske du skulle lave en hæklebog med opskrifter, så du kunne tjene penge på dine fantastiske ideer?
  KH Charlotte

  SvarSlett
 17. Som alle de andre her støtter jeg avgjørelsen din fullt ut! Det er din oppskrift og din kreativitet, ingen andre har rett til å selge det videre.En heklebok var en kjempe bra idé - selv om det kanskje er litt tidkrevende ;)

  SvarSlett
 18. Jeg dumpet tilfeldigvis over en pingvin på ravelry, som blir solgt som mønster på Etsy. Du har gjerne fått beskjed før, men sånn for sikkerhets skyld: http://www.etsy.com/listing/66200672/penguin-rattle-pdf-crochet-pattern

  SvarSlett
 19. Øv øv øv!!
  Jeg kan godt forstå dig og håber at der sidder nogen tilbage med "røde ører". Det er tarveligt og dumt at sælge andres ideer eller præsentere dem som sine egne. Specielt når du er så gavmild at dele ud af dine gode og kreative ideer. Desværre var jeg lige begyndt på den fine abe rangle, og er ked af hvis jeg ikke kan lave den færdig. Desværre havde jeg kun gemt opskriften på min computer og havde ikke fået den kopieret. Hvis du vil dele den endnu engang vil jeg være taknemmelig. chaboras@gmail.com
  Jeg håber ikke at du har mistet modet ovenpå denne historie, for jeg nyder at følge med på din blog og blive inspireret.
  Mange hilsner fra Charlotte I Danmark

  SvarSlett
 20. Hei, takk for den rørende støtten alle sammen :) Det kjennes som den sinna klumpen i magen er i ferd med å gi seg og at jeg gjorde det riktige - for meg.

  Den pingvinranglen har jeg fått en mail om akkurat faktisk, og den er jo laget av en danske, men den er litt forskjellig fra min vil jeg si. Det er vel litt inspirasjon inne i bildet, hvis vi ikke har funnet på kruttet på likt :D Men tusen takk for at dere sier ifra om sånt!

  SvarSlett
 21. Hei Elise,

  støtter deg fullt ut. Selv om det er utrolig ergelig at noen få skal få ødelegge sånn. Rart hva man har samvittighet til, og rart at enkelte tror de ikke vil bli oppdaget!

  Håper den vonde følelsen er helt borte, og at du heller kan glede deg over alle de som har satt pris på mønsteret ditt:)

  SvarSlett
 22. Hei! Sier meg forsåvidt enig i resten av kommentarene over her, samtidig som jeg også tenker at du er jo ikke den eneste som har hatt ideen og laget rangler av forskjellig karakter... At noen selger rangler som er prikklike dine - altså etter din oppskrift syns jeg ikke er riktig å gjøre, men så lenge den ikke er heklet etter samme oppskrift, ja, så syns jeg ikke man kan "arrestere" noen for å selge hjemmeheklede rangler... selv om det er aperangler aldri så mye... Og tilslutt vil jeg bare legge til at du har meget fine produkter. Har kjøpt av deg flere ganger, og det er jo en grunn til at jeg kjøper rangler av deg og ikke noen av de andre rangleselgerne - dine produkter er spesielt fine! Og fin blogg har du også! :-) Stå på! :-)

  SvarSlett
 23. Folk må gjerne selge rangler, ville vært teit av meg å mene noe annet å samtidig selge rangledeler. Men da må folk finne på sitt eget design, mener jeg. Jeg sier tommel opp for hjemmehekla rangler, men tommel ned for å selge aperangler etter min oppskrift, kort oppsummert.

  SvarSlett
 24. Hej
  Jeg ville også bare lige sige tak for din fine opskrift og er glad for at jeg har fået lavet en til min lille søn, så ville bare lige sige at der er blevet sat pris på den her fra DK :)
  Super fin blog og fine produkter - og du har inspireret mig til også at kaste mig ud i at lave egne opskrifter (for det er ikke i orden at sælge produkter ud fra andres opskrifter!!!)

  J

  SvarSlett
 25. Hej Elise

  Jeg har virkelig nydt at lave dine fine rangler, har også købt andre mønstre end aberanglen. Det er rigtig gode opskrifter, nemme at forstå osv.
  så man kan se der er langt meget energi og tid i det. Vil bare sige at de babyer jeg kender har leget rigtig meget med dem :-)
  Venlig hilsen
  Laila

  SvarSlett