lørdag 1. januar 2011

Jeg starter året med et dilemma...

På min lille blogrunde i dag oppdaget jeg en ny dansk blogg som jeg ikke har sett før, hvor jeg fant et prosjekt som heter SNEK som lager masse fine ting som er heklet og sydd (til noe jeg mener er helt latterlige priser, men det der må folk få velge selv). MEN, greia er at de selger en apebamse som er nokså lik den jeg har laget. Jeg antar (eller, jeg er sikker på) at den er laget etter et mønster jeg også har sett på Ravelry som heter Crocheted Monkey. Jeg hadde også en stund min ape i denne gruppen, fordi jeg tenkte den lignet og jeg hadde lyst til å vise den frem, men nå har jeg tatt den bort, fordi den er jo ikke heklet etter det mønsteret, så det blir feil. Jeg har tidligere sagt at jeg har laget mønsteret med utgangspunkt i en ape jeg kjøpte i Thailand, og det er på en måte ikke jeg som har "funnet på" denne apen, selv om jeg har brukt maaange timer på å gjøre den til "min" og lage mønsteret. Men nå er jeg litt i tvil igjen. Er det for likt? Jeg begynner å tvile på om jeg syns det er greit at jeg tar betaling for et mønster som er såpass likt det andre, selv om min oppskrift er "finere", med monterings-instruksjoner og sånn. Så jeg spør igjen, hva syns dere?
Her er aper fra chimuchimu's oppskrift, som jeg har "Lånt" fra I love SNEK's facebookgruppe.
Og her er mine aper.

Hvilke som er finere eller søtere er ganske irrelevant i denne saken. Er det for likt?

21 kommentarer:

 1. Uden at udtale mig om hvilke der er sødest, selvom jeg har en klar mening der, så synes jeg altså at aberne er ret forskellige. Dine og de andre har jo helt forskellige udtryk. Ansigt, øre, tøj osv. Der er jo nok i alt et begrænset antal måder man kan lave en abe på, men synes godt at du kan sælge din opskrift med god samvittighed :)

  Håber du havde en god aften igår.

  SvarSlett
 2. Dine aper har sjel. Bare fortsett å selge mønster. Ikke minst vil monteringsveiledningen være viktig for å få et godt resultat.

  SvarSlett
 3. Nå skal jeg si hva jeg synes ;). Selv om jeg har en elendig kremmersjel. Jeg skulle helst ha kastet lappetingene mine etter kundene, i stedet for å ta betalt. Jeg synes det er litt flaut - på en måte.

  Selv et utrent håndarbeidsøye kan se at SNEKapene og dine aper for det første ikke er like. Det er i samme gate, men de er ikke de samme.

  Garnfirmaene tar betalt for sine mønster i klassiske modeller som Fana, Marius eller Setesdal, selv om det er samme utgangspunkt. De har jo ikke laget det opprinnelige designet. Det vet alle.

  Det er mange detaljer som gjør at det ikke er samme ape. For det andre vil jeg tro at bare det å forholde seg til en norsk oppskrift for mange vil være verdt prisen på mønsteret ditt og vel så det. Hvis du vet i magen - at dette er ditt arbeid, og i tillegg er tydelig på at du har hentet inspirasjon - så er det det som betyr noe for deg. Det er et tilbud du gir. Det er jo opptil kunden om man velger å kjøpe en bok, en utenlandsk oppskrift eller en norsk utgave. Eller finne sin egen variant. Men det er veldig fint at du lager et innlegg på det - for det viser jo at du har tanker rundt det. Fortsett i samme spor du ;). Det er min konklusjon.

  SvarSlett
 4. Nej synes ikke det er det samme, mener det er ok at lade sig inspirere og jeg kan tydeligt se forskel på dine og de andre, så behold du kun dit mønster som dit :)
  KH Micha

  SvarSlett
 5. Jeg kan bedre lide dine aber. -og jeg synes selvfølgelig krops mæssigt at de ligner hinanden, men overhovedet ikke udtryks og design mæssigt.

  SvarSlett
 6. Fortsett å selge mønsteret du har utviklet. Dette er noe du har brukt tid på, både å utvikle ditt uttrykk men også på selve oppskriften. Klart du kan selge dette. Apene dine er flotte, og verdt å betale oppskriften for. Godt nytt år:-)

  SvarSlett
 7. Det er klart du kan fortsette å selge mønstrene dine, uten dårlig samvittighet!
  Det er nå en gang slik at det er begrenset hvordan man kan hekle en ape til å ligne en ape, på samme måte som en lue er og blir en lue, og tøfler og votter ligner på tøfler og votter.
  Uttrykket og personligheten i dine aper er nydelige, og ganske langt fra de andre i dette innlegget.
  Ettersom du har utviklet mønsteret over tid, er det ikke vanskelig å forstå at mønsteret og designen derfor er ditt eget, og kan trygt selges videre.

  SvarSlett
 8. Jeg synes dine design er meget unikke!

  SvarSlett
 9. Som Appelsinpike også sagde så er der jo grænser for hvor mange måder man kan lave en abe på, så det er klart der må være en vis lighed. Jeg synes ikke ligheden er så stor at det er et problem:-)

  SvarSlett
 10. så søte dere er, med mange fine poenger. Dere er vel kanskje ikke helt objektive, men jeg tar med meg meningene videre i tankemiksmasteren min!

  SvarSlett
 11. Jeg heier på deg som vanlig, men jeg må si at jeg anser meg selv som fryktelig partisk;) Godt nytt år, Elise:)

  SvarSlett
 12. Jeg synes ikke de var så like at du trenger å tenke på det. Man ser jo at det er en ape og aper er jo ganske like, for hvis ikke så hadde det jo ikke vært en ape.

  SvarSlett
 13. De ligner jo, men allikevel er de forskjellige! Tror ikke det er noe å bry seg om altså :)

  Godt nytt år forresten ;)
  Klem fra Stine

  SvarSlett
 14. Ok. Er lett å være partisk her. Apene er forskjellige, og som både Appelsinpike og Miamaja har nevnt så er det begrensa for hvor forskjellige heklede aper kan være. Inspirasjon er jo vel og bra, og så lenge det ikke er snakk om copyright problemer ville jeg i utgangspunktet ikke bekymret meg hvis jeg var deg, MEN hvis du er i tvil om hva som er lovlig sjekk det ut. Min konklusjon er å sammenligne dette med elektroniske produkter eller spill. Man får en god ide, setter den ut i livet, andre ser forbedringspotensiale og lager noe lignende med noen få forandringer. F.eks Guitar Hero vs. Rock Band, samme utgangspunkt forskjellige resultat. er du i tvil om hva som er rett sjekk ut Åndsverksloven eller noe lignende. Lykke til med avgjørelsen din.

  SvarSlett
 15. Jeg ser likheter, men ser samtidig at dine apekatter er myyyyye søtere!! Har lest mange av argumentene over her, og er veldig enig i det som er nevnt! Jeg synes absolutt at du må ta betalt for oppskriften din! Dette har du brukt tid på, og jeg vet at du er god på oppskrifter. Det er noe med måten man formidler og presenterer det hele på...der er du en råtass!! Det ble også nevnt at det for mange er mye enklere å forholde seg til en norsk oppskrift enn en dansk. Det er ett supert poeng! Og, når det gjelder oppskrifter med likheter....så er det flust av dem i alle sjangere. Men, DETTE er din oppskrift, og da skal du ha kred for den fra de som velger å bruke den!!:)

  SvarSlett
 16. Jeg synes absolutt at du kan ta betalt for oppskriften. Din ape er jo en versjon av ranglen din som du har laget lenge, og bortsett fra at begge er aper og heklet, er de slett ikke så like.

  SvarSlett
 17. Jeg ser nå at jeg har vært litt utydelig i innlegget mitt. Det var de danske bamsene som gjorde at jeg kom på saken, men de danske bamsene har ingenting med det andre mønsteret å gjøre. Mønsteret jeg sammenligner med er laget av en japaner, og finnes i gratisversjon på japansk og engelsk. Det er dette mønsteret som er brukt for å lage apene på bildet. Det andre mønsteret er så strengt at jeg egentlig ikke har lov til å linke til mønsteret gjennom bloggen min, og man har ihvertfall ikke lov til å lage aper for salg, men dem om det. Men ihvertfall, jeg skal sjekke litt rundt med copyrightrettigheter og sånn. For selv om jeg oppdaget denne oppskriften etter jeg allerede hadde laget min ape, kan det hende jeg ikke kan gjøre det. Verden er jo litt rar.

  Tusen takk for alle innspill, jeg ante ikke jeg skulle få så mange svar og så mange sidevisninger!

  SvarSlett
 18. Hej. godt nytår. jeg synes at du laver nogle fantastiske ting og jeg forstår dit kopi-dilema. Du kan jo søge mønster-beskyttelse på dine ting, så har du i hvert fald loven på din side.At folk kopiere mønstre er træls, men det er jo risikoen ved at blogge om ens håndabejde. med hensyn til den danske amio sælger, så synes jeg at det er helt forkert ikke at respektere din henstilling om ikke at sælge aberanglerne. desværre har jeg set det flere steder...én dame påstod at hun var veninde til mønster-udvikleren, men veninden var altså ikke dig! Blogland er fantastisk inspirerende, men lad os alle ha' lidt respekt for hinandens kreative indslag.

  SvarSlett
 19. Hei Lene, i denne saken har ingen kopiert den andre, vi har begge kommet på et mønster som har endt opp med å se veldig likt ut.

  Men, så sprøtt at du har truffet noen som har påstått at de er venninne av mønsterutvikleren. folk er fader meg frekke altså! Var det på internett eller på et marked eller noe sånt? Jeg vil gjerne vite om når sånt skjer :)

  SvarSlett
 20. Dine aper er i hvertfall MYE finere! Det er jo synd hvis verden skal gå glipp av disse bare fordi noen andre har laget noen som ligner. Alle kan vel lage apemønster?

  SvarSlett