fredag 29. oktober 2010

Om inspirasjon, herming, kopiering og tyveri

I det siste har flere blogger hatt innlegg som handler om herming og kopiering. Hvor går grensene, og hva gjør man med det?

Jeg elsker internett, og all inspirasjonen jeg får derfra. Jeg kan surfe rundt i timesvis, og jeg har funnet så mange inspirerende ting. Ting jeg har tenkt - åh, den kan jeg lage selv. Og det er jo fint og greit, mener jeg, at man kan få inspirasjon på den måten. Jeg mener at herming og kopiering er greit til en viss grad, til sitt eget bruk. Men - å ta noen andres ide for å tjene penger på det, det er fader meg så dårlig å gjøre!

Grunnen til at jeg lager dette innlegget er at jeg fikk en veldig koselig mail med et veldig ukoselig innhold, fra en observant leser som hadde sett at en person solgte aperangle laget fra mitt mønster på danske Amio, som er som epla i norge. Jeg hadde fryktet dette, men håpet at det ikke skulle skje. Jeg skrev det så tydelig som jeg gjorde det i oppskriften for at det ikke skulle være noe tvil. Og jeg mener, hvor ok føles det å tjene penger på noe du vet du ikke har lov til? Kan ikke det sammenlignes med å stjele på et vis? Er det penger som føles bra å få i lommeboka? Skulle ikke tro det! Og når ranglen var stygg i tillegg, fy fader altså! Den var ingenting jeg ville skulle forbindes med meg.
Hvilken ville DU valgt? (Kaptein Biffs til venstre, hvis noen lurte)

Jeg blir veldig nysgjerrig på hva som er folks motivasjon for å holde på sånn. Er det for å tjene penger? Det er ikke akkurat sånn at å selge håndlagde ting er en gullgruve. Jeg har solgt over hundre rangler, men jeg kan love dere at jeg ikke har blitt rik. Det tror jeg veldig få blir, og det er nok en promille på epla som kan leve av det de lager. 

Det jeg tenker er at hvis du ikke kan lage noe unikt, eller har en unik ide - da burde du kanskje la være. Hvor gøy er det å starte opp en butikk med middelmådige kopier av det andre har laget før deg? Er det noe man kan ha noe glede av?

I mitt tilfelle var det nokså enkelt, jeg sendte mail til den det gjaldt, og ba henne fjerne ranglen fra butikken umiddelbart. Det kunne jeg gjøre, fordi den bryter med hva som står i oppskriften i forhold til å selge produktet. Men hva skal man gjøre hvis noen lager og selger noe som er helt likt som noe du lager, men uten å ha brukt en oppskrift som du har publisert? Da står man rimelig hjelpeløs tilbake, og det ser jeg for meg er rimelig frustrerende. 

F.eks kartonglommebøkene til Ingrid Riddervold. Hun har laget og solgt over 2000 av disse, og har vært masse i media i den forbindelse. Men likevel har det nå begynt å dukke opp kopier på epla, og det ingenting hun kan gjøre. Jeg kunne sikkert også klart å lage en slik lommebok, men hvorfor i alle dager skulle jeg gjøre det, når det er noen andre som kan gjøre det så mye bedre enn meg?

Eller hva med klutene til Veronica? Det kryr jo av kluter på epla. Og ja - alle kan hekle eller strikke en klut, men hva med å finne på noe genialt og enkelt selv istedet?

Vil du lese flere blogger som skriver om det samme temaet?
-Sjekk ut dette innlegget til Vibeke
-Rett og vrang skriver et innlegg, med en artikkel om markedsføringsloven.
- Og stakkars VyanMica, hun sliter med mye kopiering!

Someone tried to sell a monkey rattle made from my pattern. Why would people want to do that? You can't get rich making monkey rattles, so why bother?

25 kommentarer:

 1. Så kjedelig at aperangle-kopier blir solgt! Det må være skikkelig frustrerende og provoserende! Og nei, den var ikke mye fin!!

  Når det gjelder dette med kopiering, synes jeg personlig at det er stor forskjell på å ta mønsteret ditt og lage aperangler, i forhold til å hekle kjøkkenkluter. Greit at det er en lite original ting å selge, men kjøkkenkluter har blitt heklet i år og dag, så det synes jeg egentlig ingen har enerett på eller at det kan regnes som kopiering. Og det er jo uansett sånn at de som lager de fineste selger mest!
  Og hvem lagde egentlig den første vimpelen;) Ikke jeg ihvertfall, men jeg syr nå vimpler uansett - med hekleblomster vel og merke!
  Men jeg skjønner selvfølgelig at det blir noen annet å kopiere helt spesielle særtrekk!

  Vet ikke helt om jeg klarte å formulere meg riktig her, og står sikkert i fare for å bli misforstått! Men det jeg ihvertfall ville få fram var at
  - JEG HEIER PÅ DEG:)

  SvarSlett
 2. Hej Elise. og tak for forsendelsen med rangle-kapsler. Kan godt forstå at du er sur, nu da det gjorde det meget tydeligt i din opskrift at det kun var til privat brug. Håber der er en der får røde ører og trækker dem tilbage fra Amio. Får jeg håber da ikke det er sidste gang vi må få en gratis opskrift fra din fantastiske hækle verden...

  SvarSlett
 3. Nei, fy fader det der er lumpent (egentlig ville jeg brukt et langt kraftigere uttrykk, men vil ikke skitne til bloggen din). Og den kopiapa var jo bare latterlig. Kan liksom ikke få meg til å tro at folk gjør sånt helt bevisst. Det er jo så utrolig dumt.

  SvarSlett
 4. Tja, tror endel gir beng i om det er copyrightbeskyttet eller ikke. Det er mye jobb å lage noe helt fra bunnen, og jeg gjetter at det er raskere å ta snarveien og lage ting fra eksisterende mønstre eller ideer. Eller satse på at man ikke blir oppdaget. Julemesser kryr jo av ting jeg har sett før.

  Men det er forskjell på kopiering, aperangla er et overtramp, men klutene, det er for lite originalt til at noen kan hevde at er "sin".

  Og det er vel grunnen til at jeg vegrer meg for å starte Eplabutikk? Har mye ideer, men har stadig følelsen av at det enten blir kopiert (på en billig, kjip måte) eller at jeg lager noe som ikke er unikt. Og det å lage flere av en ting er kreativitetsdødare for meg :)

  Stå på! Synes du har interessante tanker!

  SvarSlett
 5. Grr! Så ufattelig frekt! Skjønner tankene dine rundt dette, særlig siden du har vært så utrolig snill å dele oppskriften gratis! Denne kunne du lett ha solgt for gode penger!! Håper kopikatta skammer seg skikkelig!

  Takk for hyggelig oppmerksomhet rundt klutene også, det setter jeg såklart pris på! Jeg er fullstendig klar over at dette med kluter ikke er banebrytende, og at alle kan klare dette. Originalt er det sikkert ikke heller.. Men, det var det den gangen jeg startet med det... Ikke nødvendigvis klutene.. Men, konseptet og innpakningen: 2 kluter i fargesymfoni innbundet med silkeband. Dette googlet og snoket jeg skikkelig etter før jeg tok eierskap til det. Jeg ser stadigvekk nye butikker med samme konseptet nå, og toppen ble nådd den gangen jeg oppdaget ei som hadde kopiert produktteksteksen min! Følte bare for å kommentere....;)

  Uansett, aperanglene dine er enestående og unike. Dette kan ingen krangle med deg på! Heier på deg!!:)

  SvarSlett
 6. For en artig blogg du har! Veldig inspirerende. :)

  SvarSlett
 7. Ja, nå ser jeg at det var en litt dum kommentar på akkurat _dette_ innlegget, men den havnet altså på det øverste innlegget, og var i beste mening! ;)

  SvarSlett
 8. Hei alle, jeg syns det var vanskelig å skrive innlegget og få frem det jeg mener. Egentlig er jeg veldig sint og lei, men tenkte jeg skulle prøve å være litt reflektert i tillegg :D Det jeg mener er at det er en forskjell på å ta en oppskrift som er gratis og selge produktet man lager fra oppskriften, og på det å kopiere en ting. Det var derfor jeg valgte å nevne klutene til Veronica, fordi det er eksempler på disse to tingene. Det jeg prøvde å si, var at jeg tror det føles like kjipt begge deler. For som Veronica sier så gjorde hun masse arbeid og "fant opp" presentasjonen, og så kommer noen og gjør akkurat det samme, fordi de ser at de kan få det til. Og ja, kluter har vært laget til alle tider, og hun kan ikke si at kluteideen er hennes, MEN - på epla var det faktisk sånn at det var hun som startet med det.
  Å starte opp en ranglebutikk med bare hekla rangler er ikke akkurat en ide jeg har copyright på, og jeg kunne heller nektet noen å starte en butikk med akkurat den samme ideen, men jeg tror jeg hadde blitt like lei meg (eller kanskje enda mer!) hvis noen hadde gjort det, som hvis noen hadde solgt flere aperangler på nettet. Så... det jeg kanskje prøver å si er at følelser for det man lager, og det man føler er "sitt" kanskje ikke alltid er knyttet til hva man har krav på, eller copyright på, men hvordan man føler seg knyttet til produktet "sitt". Men det jeg prøvde å få frem var at i min sak så var løsningen lett - jeg sendte en mail og så fjernet hun ranglen fra Amio, mens de som blir kopiert basert på utseende av prodkutet og ikke på en oppskrift - de kan ikke gjøre noe - og det må føles ganske frustrerende.

  Jeg skjønner dere heier på meg (tusen takk!), og nå håper jeg at jeg uttrykte meg litt klarere. Ettersom dagene går blir jeg litt mindre sur, og da er det litt lettere å skrive det av seg :)

  og siri, no worries :) Tusen takk.

  SvarSlett
 9. Elise! Sjekk ut www.patentstyret.no, og se om du kan designregistrere aperanglen din. Tror det koster rundt 1200 kroner, og da har du noe håndfast å slå i bordet med hvis det skulle skje igjen.

  Kan sette deg i kontakt med noen flinke mennesker i design/varemerkeavdelingen hvis du er interessert.

  Til dere andre som lager så mye fint, og eget. Det kan være verdt å sjekke ut reglene rundt designregistrering for å sikre produktene deres bedre.

  Lykke til!

  ::maria :)

  SvarSlett
 10. Kjip opplevelse når du er så generøs at du legger ut mønsteret til fri benyttelse. Det må da gå an å opptre høflig og sivilisert på weben også.
  Jeg har fått aperanglen jeg bestilte i posten og er kjempefornøyd! Så gjenstår det bare å se om babyen også blir det... :)

  SvarSlett
 11. Hvor er det bare frækt! Jeg skammer mig på danmarks vegne (hvis det altså var en dansker, der solgte på amio). Øv, at du også skulle opleve dette, når du var så sød at dele din opskrift...

  SvarSlett
 12. Så utrolig frekt!! Skjønner så utrolig godt at du er sint og frustrert! Synes du har forklart veldig godt - har linket fra min blogg også, så flest mulig får se dette innlegget. Virkelig på tide at noen tar det opp så konkret som det du har gjort! Dette har irritert meg en god stund, og jeg heier på deg og på alle de andre du trekker frem i innlegget ditt! Også er jeg så glad for at du trekker frem Veronicas kluter. Har sett meg SÅ lei på alle de som kopierer konseptet hennes. Selvfølgelig ikke så rart at andre også strikker og hekler kluter, men jeg skjønner ikke hvorfor de må binde de sammen to farger med silkebånd - det går da ann å finne sin egen måte å gjøre det på! Takk for flott innlegg -forhåpentligvis til ettertanke rundt omkring i eplaland :)

  SvarSlett
 13. HURRA! Takk for at du nevnte meg også! Dette med kopiering er utrolig irriterende! Jeg har opplevd en del slikt i mange år, og har vel gitt opp å gjøre noe med det. Men, da jeg så Vibeke skrive om dette, måtte jeg bare få skrevet noe om det, jeg også! Det var jo da tilfeldig at akkurat DEN dagen kom disse artiklene i bladet Husflid. Synd at ikke Epla er strengere med slike ting! Du har flotte ting! Hilsen Synnøve fra rett og vrang

  SvarSlett
 14. Hei,

  Din aperagle er så mye finere, har sett mange som har kopiert dem til seg selv eller som gave men dette er første gangen jeg hører om noen som selger dem - og at på til en dårlig versjon. jeg håper du har vært i kontrakt med vedkommene som selger dem på amio.

  Forstår at det er mange som får inspirasjon av andre - men de skal jo finne på en egen måte å lage tingene på.

  hilsen en epla/handmade beundrer

  SvarSlett
 15. Dette var et fint innlegg, Elise, om et vanskelig tema. Apestreken er jo åpenbart uetisk (for å si det fint), men det er mange meninger om mye innenfor dette temaet.

  Når det kommer til blogging, så er det mange - for eksempel jeg - som besøker blogger for inspirasjon. Jeg vil inspireres på hobbyplan, og med alle hobbybloggene som finnes, er pc-en blitt rene godtebutikken. Det burde i grunnen være overflødig å kjøpe hobbyblader (men jeg kjøper dem likevel...).

  Om jeg lar meg inspirere av bilder eller beskrivelser jeg finner på nett, pleier jeg - dersom jeg blogger produktet - å kreditere opphavskvinnen med omtale, i alle fall en lenke.

  Om jeg ikke kunne bli inspirert, eller i enkelte tilfeller herme, av det jeg finner på surferundene mine i blogger, på Ravelry, på Uformelt (hobbyforum) og andre steder, så ville hele poenget med disse stedene være borte for min del.

  En viktig bit i det hele er selvsagt at jeg ikke produserer for salg, selv om det hender at jeg selger noe. Jeg produserer til meg selv, familien og til gaver. Samtidig synes jeg det er veldig positivt at det finnes butikker som Epla, og jeg har kjøpt mye både her og på Etsy og DaWanda, også av ting som jeg nok kunne ha laget selv også. Hm, nå fikk jeg en idé til et blogginnlegg. ;-)

  Rangledeler er mottatt, og når jeg bare får tid, skal jeg hekle aperangle til tantebarnet som er ventet i januar. Jeg digger at du har lagt ut oppskriften - og håper det kommer flere, gjerne som betalingsmønster. Blomstene er jo fabelaktig herlige!

  SvarSlett
 16. Bra innlegg i forhold til en meget aktuell problemstilling. Noen har frekkhetens nådegave..... Jeg opplever stadig at folk står og teller mønster (spesiellt av piraten min) når jeg er på marked. Og jeg har ingen anelse om hvor mange som har gjort det etter at jeg har lagt ut bilder på web. Mange har ikke forsåtelse for opphavsrett i det hele tatt.

  SvarSlett
 17. Haha - det er definitivt den styggeste aperangla Olivia noengang har sett ;-) Skjønner du reagerer, men et spørsmål: hvorfor har du gitt ut oppskriften? (kanskje et dumt spørsmål, men jeg er jo helt grønn på det her som du vet).

  SvarSlett
 18. Hei maria, takk for tipset! Jeg tror ikke det blir noe stort problem for meg, men jeg kan jo alltids tenke på det!

  Julia , det var en danske, men idioter finnes i hele verden, så det må du ikke tenke på :)

  Vibeke - takk for linken tilbake, og det ser ut til at vi er lagspillere på team veronica :)

  Lise - hele poenget med blogger må vel være å gi og ta inspirasjon. Det er ihvertfall motivasjonen min både for å lese andres blogger, og for å blogge selv. Jeg blogger ikke for å vise meg frem eller skryte av hva jeg får til, men mer fordi jeg ser at noe kanskje kan være til glede og inspirasjon for andre. I starten tenkte jeg kanskje aller helst på tingene jeg finner som jeg kan spre via bilder og linker, men nå ser jeg jo at det er det jeg legger ut som jeg har laget selv jeg får best respons på.

  Forskjellen går vel på hva man man skal bruke tingene man lager til. Jeg kunne gjerne ha heklet kluter, bundet dem sammen med silkebånd og gitt dem bort i juleprsang, og jeg tror kanskje ikke veronica hadde blitt sur på meg av den grunn (for å trekke eksempelet litt langt, da). Jeg har hermet og kopiert og blitt inspirert til mange gaver og ting til leiligheten, og det mener jeg må være helt greit. Vi kan ikke alle finne opp kruttet hver dag lissom, og kopiering og inspirering må være greit, til en viss grad. Men problemet for meg er når man gjør det i vinningsøyemed, altså at man tenker at yes, dette kan jeg også tjene penger på.

  Så kanskje dette kan kanskje gjøre det litt lettere for deg som ikke er så inne i bloggeverdenen å forstå, stine. For jeg skjønner jo at for utenforstående virker det rimelig kørka å legge ut en gratis oppskrift til et produkt jeg selger selv. Dårlig forretningside, skulle man tro. Og hadde jeg vært skikkelig businesswoman hadde jeg jo sikkert aldri gjort det. Men greia er at jeg aldri klarer å hekle nok aper til å holde markedet mettet. Legger jeg ut 6 rangler tar det maks to dager før alle er utsolgt. Og med tanke på hvor mye glede jeg har hatt av ting jeg har funnet oppskrift til eller ideer til på internett tenkte jeg dette var min måte å gi tilbake på. Og det er så sykt gøy og stas og merkelig å oppleve at folk fra overalt i landet, og spesielt i danmark (!) sender meg bilde av noe de har laget på grunn av MEG, og som de vil gi vekk i dåpsgaver og bursdaggaver og det som gjevere er. DET veier tyngre for meg enn å skulle sitte å knuge på min egen oppskrift, når jeg likevel ikke hadde klart å hekle nok til å selge til disse personene.

  Til alle:
  Det er så spennende å lese hva dere tenker, det er tydelig at jeg har tatt opp noe mange har tenkt mye på. Jeg tar til meg det dere sier, og grubler videre. Særlig tenker jeg endel på dere som syns noe kopiering er greit, og noe annet ikke er greit. Er det sånn at hvor avansert produktet er det som avgjør om det er greit å herme? Det syns ikke jeg. Ofte er det geniale enkelt, i kunsten og overalt ellers. Og det å komme på en ide, og presentere den som sin egen - det må veie tyngre enn tanken om at alle kan strikke en klut. Det mener ihvertfall jeg.

  SvarSlett
 19. Så sint jeg hørtes ut ved nøyere etterlesing! Det var jo ikke meningen akkurat. Håper dere skjønte hva jeg mener likevel, men kjør gjerne debatten videre!

  SvarSlett
 20. Å hoi! Dette tror jeg er en hjertesak hos mange! Når man er inne på avansert eller ei...så vil jeg jo tro at det faktisk er mer avansert å hekle en klut - enn å lime en stift på en knapp eller splitbinders og dermed selge en øredobb. Særlig om man skal ta utgangspunkt i innboksen min, og se på alle spørsmålene jeg får om både oppskirft og garnvalg. Dette er årsaken til at JEG har lagt ut oppskriften min! Anyways! Det hele dreier seg om konsept... Det gjør det jo for alle som er i markedet, hjemmelaget eller ei. Mitt spørsmål i debatten må jo nesten bli om vi er flinke nok til å unne hverandre ros og suksess i hverdagen? For meg så er det nå bare slik at det enkle ofte er det beste! Derfor er det sjeldent at jeg lager noe med avanserte mønster, fletter eller i det hele tatt:)

  Sånn, da legger jeg denne ballen rolig fra meg..:)

  SvarSlett
 21. Så irriterende! Dessverre er det jo sånn at noen kopierer. Det har det alltid vært, kommer alltid til å være. Men ekstra frekt er det jo å legge det ut for salg. Det er jo åpenlyst at du har laget et mønster, funnet det på selv. Og, ja, hvor gøy kan det da være? Hvor er skapergleden?

  SvarSlett
 22. Først og fremst så vil jeg presisere at jeg mener at kopieringen av aperanlen var utrolig uetisk! Spesielt med tanke på at du har skrevet at du ikke tillater salg i oppskriften som du var så snill å dele gratis. I følge jusstorget heter det at ”Beskyttelse for opphavsrett oppstår idet verket skapes og skjer uten at det er nødvendig og foreta seg noe mer i den anledning”. Det er altså ikke nødvendig med merking av noe som helst slag for å ha copyright på et produkt. Imidlertid er det sikkert lurt å opplyse skikkelig og på et ”normalt” språk hva dette innebærer slik at ikke hobbyhekleren må kontakte advokaten får å skjønne det =P
  Men så vil jeg være ”en stemme mot” mengden og si min mening om kopiering generell. Og merk at jeg her snakker på generell basis, og ikke om apestrekene, som jeg har gitt min mening på lengre oppe.
  For det første så syntes jeg at direkte kopiering av en oppskrift er feil, men samtidig, hvem har egentlig laga produktet, hvem har copyrighten? Jeg har lærte meg for eksempel å strikke en type luer i sommer. Det var bestemor som lærte meg disse, og hun har strikka dem i minst 15 år. Lengre tilbake enn det husker ikke jeg, men jeg hadde slike hjemmestrikka luer når jeg var lita. Men SÅ, kommer Arne&Carlos’ luehefte ut, og jeg ser til min store forferdelse at de har strikka akkurat samme lua! Eller, ikke akkurat samme, men den ligner veldig. Prøvde å følge oppskriften til AC også, fellingene er litt annerledes, men ellers er de helt lik.

  Har jeg da brutt noen lover?

  En annen ting jeg mener er at når det gjelder metode og markedsføring må man regne med å bli kopiert. Når noen kommer med en god måte å markedsføre sine varer eller sin butikk på, vil andre kopiere. Dette gjelder både i små- og storskala. Se på for eksempel de store kjedene. Coop starta med egne merker, Rema kom etter. Rema starta med ettermiddagsbrød, prix kom etter. Kiwi (?) starta med bleieavtaler… og sånn kan jeg fortsette i evigheten.
  Markedsføringa til et produkt eller en butikk må hele tiden ligge et hestehode foran. Selvfølgelig vill kanskje ting vært lettere hvis man kunne si ”Hei! Jeg gjorde det først!” også stoppet de andre. Men ville ikke det muligens også ha vært et inngrep mot den fri konkurransen som hele tiden får markedet til å bevege seg fremover og nye innovasjoner til å komme?

  SvarSlett
 23. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 24. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 25. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett